PRIHAJA FESTIVAL CIDERJA IN SIRA

16. 06. 2024

Ljubljana, 22. junij 2024, od 11. do 20. ure - Obeta se nadaljevanje lanske uspešne edicije dogodka Slovenski dan ciderja, ki se je letos prelevil v Festival ciderja in sira. Dogodek bo potekal v soboto, 22. junija, na nabrežju pri Pogačarjevem trgu v Ljubljani, namenjen pa bo spoznavanju slovenske tradicionalne pijače iz jabolk in vrhunskih sirov. 

Osrednji del festivala bodo predstavljali slovenski proizvajalci jabolčnika (ciderja) iz celotne Slovenije, ki bodo za okušanje ponudili široko paleto ciderjev različnih stilov. Na voljo bodo tudi tuji ciderji. 

Spoznali boste lahko ponudnike: 
Pivomat, Malner cider, Repovž, Medikart, Karlovček, Slodar ter ciderclub.si in NORD s francoskimi ciderji. 

Na festivalu se bodo predstavili tudi unikatni siri Golden Ring Cheese, ovčarska kmetija Urban in siri s suho zorjeno govedino Gorenc Delikatessen. 


SPODBUJANJE LOKALNIH IZDELKOV 
Ciderji in siri že dolgo predstavljajo pomemben del različnih kulturnih tradicij po vsem svetu. Se naravno dopolnjujejo in ustvarjajo navdušujočo kulinarično izkušnjo, zato ima dogodek izjemno vrednost pri spodbujanju lokalnih izdelkov s promocijo. Hkrati pa nas povezuje z mednarodno kulinarično skupnostjo.


INOVATIVNOST SLOVENSKIH SIROV
Slovensko sirarstvo se ponaša z bogato tradicijo in raznolikostjo sirnih izdelkov, ki odražajo pestrost slovenskega podeželja. Kljub svoji skromni velikosti se Slovenija lahko pohvali z vrhunskimi siri, ki so pridobili priznanje tako doma kot v tujini. Eni od njih so sigurno Golden Ring Cheese, ki zorijo sire v podzemnih prostorih pod Sinjim vrhom, v nekdanjih opuščenih rezervoarjih vode, kjer sta visoka vlaga in nizka temperatura stalna. Ovčje sire bo možno poskusiti od kmetije Urban iz Gabrijel pri Krmelju. Ti so odlična izbira za vse, ki so jim ljubši pikantnejši in močnejši okusi. Popolno in unikatno kombinacijo okusov sira in suho zorjene govedine preko 1000 dni pa bodo ponudili iz Gorenc Delikatessen iz Šmarjeških Toplic. Njihovi siri zorijo najmanj 7 mesecev v zorilnici skupaj s suho zorjeno govedino. 

Udeležba na dogodku je brezplačna.  V primeru slabega vremena dogodek odpade. 

Prebrskaj ostale bloge